...HAKKIMDA...

MERHABALAR BEN EVLİ KOCASINI ÇOOOK SEVEN VE DÜNYA TATLISI BİR PRENSESE SAHİP OLAN ÇOOOK ŞANSLI BİR EŞ VE AYNI ZAMANDA ANNEYİM EVİMDE EŞİME VE BEBEĞİME ÇALIŞMAKTAYIM:) EVİMDEN MUTFAĞIMDAN HAYATIMDAN TAŞANLAR GEZDİKLERİM GÖRDÜKLERİM İLK ANNELİK MACERAM:) FARKLI LEZZETLER ÖRGÜLER GÜNCEL HABERLER MAKYAJ KOMBİNLERİM KISACA BİZ KADINLARA DAİR TÜM PAYLAŞIMLAR İÇİN BURADA SİZLERLE BİRLİKTEYİM...

11 Nisan 2013 Perşembe

BEYAZ EKMEK SAĞLIĞA ZARARLI MI?

 
Son günlerin en çok tartışılan konularından biri de, ekmek. Sofralarımızın vazgeçilmezi beyaz ekmek sağlığa zararlı mı? Kepek ve tahıllı ekmeğin farkı ne?

Tam tahıllı ekmek tüketimi diyabet, kalp ve damar hastalıklarıyla obezite riskini azaltıyor.
 
BEYAZ EKMEK Mİ, KEPEKLİ Mİ?
Ekmek işlendikçe içinde yer alan ve insan sağlığı için gerekli olan B grubu vitaminleri, demir, çinko ve lif kaynağı azalıyor. Bu nedenle en çok işlenen ekmek olan beyaz ekmeğin besleyici özelliği düşük. Ancak sağlığa zararlı değil. Diyetisyen Serap Ünal, tam tahıllı ekmeklerin en az yüzde 50 tahıl içeriğine sahip olduğu için çok daha besleyici olduğunu söylüyor. Mümkünse bu tip ekmeği tüketmenizi öneriyor. Öte yandan çavdar ekmeğinin de yüksek besleyici özelliğine dikkat çekiyor.

TEK TİP EKMEK TÜKETMEYİN
Daha fazla vitamin ve lif alabilmek için yapılacak en doğru davranış, tek tip ekmek tüketmek yerine tüketimi çeşitlendirmek. Mesela haftanın belli günleri çavdar ya da kepekli ekmek tüketip diğer günler beyaz ekmeği tercih edebilirsiniz.

TAHILLI EKMEK KALP DOSTU
Uzmanlar tam tahıllı ekmeğin bazı diyabet, kalp ve damar hastalıkları ile kanserin belirgin türleri, obezite (aşırı kilo hastalığı), yaşlanma ve sindirim problemlerini yüzde 27-50 arasında önlediğinin de altını önemle çiziyor. Ekmeğin çeşidi kadar hijyenik koşullarda üretilmiş olması da dikkat etmemiz gereken bir kriter.

NOT:BEYAZ EKMEĞİN BESLEYİCİ ÖZELLİĞİ DÜŞÜK. TAM TAHILLI EKMEKLER DAHA SAĞLIKLI. EKMEĞİN ÇEŞİDİ KADAR HİJYENİK KOŞULLARDA ÜRETİLMİŞ OLMASI DA ÖNEMLİ.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder