Sahur ve iftarda yenilen yiyecekler oldukça önemli. Peki nasıl beslenmeli,
nelere dikkat edilmeli?
SAHURDA YUMURTA TOK TUTAR
"Ağır yemeklerden kaçının ve bol bol sıvı tüketin" uyarısı yapan uzmanlar, tok tutucu özelliğinden dolayı yumurtanın tüketilmesini öneriyor. Öte yandan kepekli makarna, bulgur ve esmer priniçten yapılan yiyecekler, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, bol bol sebze ve salata yemek gerekiyor.
İFTAR MENÜSÜNDE NELER OLMALI?
Bütün besin gruplarından, kararınca almak gerekiyor. İftarda da hafif yemeli ve tatlı tercihini de güllaç gibi sütlü ve hafif tatlılardan yapmalı...
"Ağır yemeklerden kaçının ve bol bol sıvı tüketin" uyarısı yapan uzmanlar, tok tutucu özelliğinden dolayı yumurtanın tüketilmesini öneriyor. Öte yandan kepekli makarna, bulgur ve esmer priniçten yapılan yiyecekler, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, bol bol sebze ve salata yemek gerekiyor.
İFTAR MENÜSÜNDE NELER OLMALI?
Bütün besin gruplarından, kararınca almak gerekiyor. İftarda da hafif yemeli ve tatlı tercihini de güllaç gibi sütlü ve hafif tatlılardan yapmalı...
Örneğin; salata; sebze; yoğurt, ayran ya da cacık; et yine
tavuk ya da balık ve tam tahıllı karbonhidratların olduğu bir menü iftar için
oldukça sağlıklı.
Uzmanlar, sahur sonrası uyku saatleri için de önemli bir
uyarıda bulunuyor. Sahurdan sonraki iki saat uyku, ritmi koruyor ve günlük
hayatın uykuyla geçmesini engelliyor
''ORUÇ TUTMAK ZAYIFLAMA
YÖNTEMİ DEĞİL''
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Tüzün, oruç tutmanın alternatif bir zayıflama diyeti olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor.
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Tüzün, oruç tutmanın alternatif bir zayıflama diyeti olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor.
Metobolizmanın yavaşlamaması ve
kabızlık gelişmemesi için oruçlu kişinin gün içinde yürüyüş yapması gerektiğini
vurgulayan Tüzün, Ramazan'da doğru beslenmeyle ilgili şu önerilerde
bulunuyor:
- Oruç açıldıktan sonraki
beslenme, üç ya da tercihen dört öğüne dağıtılmalı. Hafif bir iftar açılışı,
iftar, gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalı.
Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemeli, gıdalar iyice çiğnenmeli.
- Günde üç kere alınacak ilaçlar
iftar, gece ve sahur şeklinde alınmalı. Ana öğün yatmadan yaklaşık 2 saat önce
yenmeli.
- Ramazan ayında yağlı yiyecek
tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini artırır. Lifli gıdalar
özellikle gece ve sahurda tüketililmeli.
- Uyku bölünecek endişesiyle sahur
atlamamalı ya da sadece su içip yatılmamalı. Bu durum enerji yetersizliği,
konsantrasyon kaybı, uyuklama, verim düşmesi hatta kazalara neden olabilir.
- Tatlı olarak kan şekerini fazla
yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü ya da
meyveli hafif tatlılar tercih edilmeli.
- İftarda yeterli sıvı
tüketilmeli. Gün boyu yaşanan magnezyum ve potasyum eksikliği için çay
içilebilir.
- Reflü sorunu olanlar, özellikle
yağlı hamur işi gıdalardan ve mideyi fazla doldurmaktan kaçınmalı.
- İftarda hazmı kolay gıdalar
tercih edilmeli. Kabızlık sorunu olanlar çorbalarına kepek unu ilave edebilir.
Kabızlığı önlemek için ara vakitte günde üç, dört adet kuru kayısı, incir ya da
erik yenmeli ya da komposto şeklinde alınmalı.
- Yağlı, karbonhidratlı gıdalar
yerine et, peynir, yumurta gibi proteinli gıdalara ağırlık verilmeli.
- Gün içinde susuzluğa, sıvı
kaybına neden olmamak için fazla tuzlu ya da ağır tatlı gıdalar kesinlikle
alınmamalı.
- Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra
yarım saatten önce yatmamalı.
Sevgili Betül, ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkür ederim.. Blogunda çok güzel herkese faydalı bilgiler paylaşıyorsun.. Bol ziyaretçi ve takipçin olsun, herkes yararlansın dilerim.. Hayırlı bereketli Ramazanlar
YanıtlaSilçok teşekkürler, hayırlı ramazanlar
YanıtlaSil